Kullens fyr



Kullabergs yttersta utpost. Öppet hav åt alla håll och massor av klippor.

Längst ut på Kullaberg trånar Kullens fyr. På en höjd skickar den sin skarpa ljusstrimma över Kattegatts breda vatten. Skepparna blickar upp för att hitta ner till det smala Öresund, eller norrut mot öppet Nordsjön och Atlanten. För dig som står på land är det en svårslagen utsiktsplats, förmodligen Skånes bästa.

Vid fyren finns servering och Naturum. Här finns också bänkar och klipphällar lämpliga för picknick. Om du vill vandra finns det gott om möjligheter. Dels längs Kullabergs sydsida tillbaka till Mölle. Dels längs Kullabergs nordsida mot Arild. Båda är fantastiska vandringar i varierat och kuperat landskap.

Men du kan också välja att slingra dig ner längs stigen som löper allra längst ut på halvön. Då når du ännu en utsiktsplats, bestående av betong och staket. Strax före kan du ta till höger för att komma ner till Paradishamn. Det är en lite mindre välbesökt pärla, ofta i lä, varifrån tumlarsafarins ribbåt utgår. Om du i stället tar till vänster kommer du ner till Kullens västra fyr, som är betydligt mindre än den ovanför. Om du känner för lite klippklättring går det att ta sig allra längst ut på spetsen, sätta sig ner och omslukas av hav. I närheten av Kullens fyr finns också flera grottor, som visserligen är små, men spännande.

Många kör till Kullens fyr, tar en kort promenad runt fyrhuset och lämnar sedan. Gör inte det. Min starkaste rekommendation är att ta en längre promenad och leta upp din egen favoritplats. Annars missar du förmodligen en stor del av upplevelsen.

HITTA HIT

Via Mölle, allra längst ut på Kullahalvöns spets

PARKERING

Strax före fyren

KOLLEKTIVTRAFIK

Buss från Mölle busstation sommartid

TOALETT

Vid parkeringsplatsen, vid fyrkiosken och i Naturum

SERVICE

Kiosk och kafé

2 Kommentarer

Skicka en kommentar