Svedberga kulle



En mysig utsiktspunkt på den vida Kullaslätten. Här finns både beteslandskap och skog.

Okej, Svedberga kulle är kanske inget man åker till långväga ifrån. Men för oss som bor i området är det en fantastisk liten snutt natur. Mitt mellan åkrar buktar denna bulliga kulle upp från den vidsträckta Kullaslätten, med god utsikt över landskapet omkring.

Redan när man kommer körande längs Torparevägen får man syn på utsikten. Det är inte många meter upp, men eftersom landskapet är öppet och flackt ser man så långt att diset lägger sig i fjärran. Här nedanför är åkrarna bördiga. Från Torparevägen går två små branta backar upp till en liten parkeringsplats. Rakt in sträcker sig områdets huvudstig, den som leder upp mot toppen.

Uppe på toppen går fåren och betar det saftiga gräset. Här står ekarna ståtliga och utsikten över det platta landskapet är svår att motstå. Åkerlapparna är stora och du kan följa dikena med blicken nästan hur långt som helst.

Alldeles söder om toppen kröker sig bygdens stolthet ut sig – den enorma pulkabacken, möjligen längst i kommunen. I mitten av 1900-talet kopplade traktens lantbrukare en lina till traktorn för att dra pulka- och skidåkare den branta backen upp.

Området präglas av lövskog, men på sina håll finns det även gott om ek.

Och när du ändå är här, missa inte det magiska trädet. Det står efter några hundra meter från parkeringsplatsen, längs huvudstigen, mitt där den passerar stenröset första gången. Trädet är tudelat och om man går rakt igenom hamnar man i trollens värld. Glöm bara inte att kliva ur igen innan du lämnar!

HITTA HIT

Norr om Helsingborg, på vägen mot Jonstorp

PARKERING

Upp för en liten backe från Torparevägen

KOLLEKTIVTRAFIK

Nej

TOALETT

Nej

SERVICE

Nej

0 kommentarer

Skicka en kommentar